Warning: "continue 2" targeting switch is equivalent to "break 2". Did you mean to use "continue 3"? in /www/webvol12/uk/vm3gdzdgkcpnnts/landskapshonung.se/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue 2" targeting switch is equivalent to "break 2". Did you mean to use "continue 3"? in /www/webvol12/uk/vm3gdzdgkcpnnts/landskapshonung.se/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862
Vår honung – Svensk Landskapshonung

Vanliga frågor om vår honung

Vi levererar alltid svensk honung av hög kvalitet till våra kunder. Men även den mest honungsälskande personen kan ha frågor om våra produkter. Här samlar och svarar vi på vanliga frågor så som: hur förvarar man honung på bästa sätt, varför skiljer sig honung mellan varandra och varför finns det ingen försegling på våra honungsburkar? Svaren finner du nedan.

Svensk honung

Honung av högsta kvalitet tappad på plastburk.

Glasburk, 500 g, Art nr 164297

Svensk honung

Honung av högsta kvalitet tappad på glasburk.

Glasburk, 650 g, Art nr 160557

Svensk flytande honung

Gjord av 100 % svensk honung utan att något socker eller annat har tillsatts. Detta gör produkten unik på marknaden.

Plastflaska, 360 g, Art nr 161369

Svensk sorthonung

Honung som har sorterats ut efter vilken blomma som har gett huvuddelen till honungens innehåll. Beroende på vilken sorthonung som du väljer får du uppleva dess unika smak, lukt och färg.

Glasburk, 320 g, Art nr 161371

Är er honung uppvärmd?

Vår honung pastöriseras inte. Vi undviker dessutom under honungshanteringen att värma honungen högre än 40°C. Detta för att bevara så mycket som möjligt av smak, doft, enzymer, antioxidanter, vitaminer och antibakteriella ämnen som finns i honungen.

Vad gör jag om honungen är hård?

Hur hård honungen ska vara beror på vilken man frågar. För en del ska den vara så mjuk att den går bre på mackan, för andra får honungen inte vara så mjuk att det rinner då man tar en sked till teet. Vi försöker göra så att honungskonsistensen ska passa de flesta men tycker du den är för hård, kan du värma den försiktigt i ett vattenbad eller några sekunder i mikrovågsugnen. Tycker du honungen däremot är för mjuk/lös kan du förvara burken svalt, exempelvis i kylskåpet så blir honungen fastare.

Innehåller era burkar Ftalater?

Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plast. Men ingen av våra förpackningar innehåller Ftalater.

Varför är det inte alltid samma färg och smak på honungen i alla burkar?

Honungen får färg och smak efter den nektar som bina samlar in och förädlar till honung. Vår honung kommer direkt från biodlaren, som tappar upp den på burk i sin egen tappanläggning. Slättbygdens honung är oftast ljus och mild i smaken med inslag av många blommor, t.ex. sälg, vitklöver och raps. Skogsbygdens honung är däremot mörkare och har kraftigare smak. Ofta innehåller den en del ljunghonung, vilket ger den karakteristiska smaken och gyllene färgen. Då vi inte blandar honung från olika delar av landet bevaras nyanserna och smakerna i de lokala sorterna ända fram till matbordet.

Varför finns det ingen försegling på honungsburkarna?

Förseglingen skall garantera att burken inte har öppnats av någon obehörig. Problemet vi möter är att det inte finns någon försegling som verkligen kan garantera att förpackningen inte öppnats. Klicklock är en metod som främst används på produkter som förpackas uppvärmda, ev. vid undertryck. Sigill i form av en pappersremsa över lockkanten ser prydligt ut, men kostar mycket i vår småskaliga honungshantering, dessutom är det enkelt att öppna och återförsluta ett sådant sigill. Brytkant på en plastbit över burkens tumgrepp för locköppning är en vanlig metod som vi använder på alla våra plastburkar.

Hur skall honung förvaras? 

Honung förvaras bäst i mörker vid en jämn och låg temperatur. Skall den lagras upp till ett år så går det bra i kylskåp. Den honung som används varje dag kan gärna vara rumstempererad, vilket gör att smak och aromämnen kommer till sin fulla rätt. Undvik temperaturer över 25°C, då honungskristallerna sakta löses upp och efter en tid blir honungen tunnflytande eller börjar ”separera”, se vidare om gammal honung.

Hur kommer det sig att honung håller så länge? 

Honung innehåller över 80 % naturliga sockerarter, vilket fungerar som en konservering. Det enda som kan hända är att honungen börjar jäsa om vattenhalten skulle stiga över 20 %.

Vad händer med honung som blir för gammal?

Oftast börjar den sakta att ”separera”. Det betyder att honungskristallerna sjunker mot botten medan fruktsockret lägger sig överst som en klar vätska. Genom separeringen ökar vattenhalten något i ytlagret vilket ger ev. jästsvampar en chans att utvecklas och honungen kan med tiden börja jäsa. Jäst honung luktar lite som öl, men den är inte farlig att äta och duger utmärkt till bakning. Separerad honung som inte börjat jäsa kan utmärkt väl användas. Rör bara om i burken för att få en jämn blandning, så är den nästan som nytappad igen.

Varför blir det ibland ett vitt mönster på burkens insida? 

Fenomenet kallas oftast ”rimfrost” och beror på att honungen efter tappning dragit ihop sig en aning. Vi säger att honungen ”krympt”, vilket medfört att luft trängt ner mellan honungen och burkens insida och genom ljusbrytningen ser luftkanalerna vita ut.

Rimfrost förändrar inte honungens smak eller kvalitet.

Varför känns honung ”sockrig” ibland? 

Det är druvsockerkristaller, vilka fått växa sig stora, som känns på tungan.
Kristalliserar honung långsamt utan tillräcklig omrörning kan den få stora kristaller. Len och fin honung fås genom snabb kristallisation vid låg temperatur. Detta uppnår vi med en speciell metod, ”EKOBI-metoden”, där en mindre del av honungen förkristalliseras innan den blandas in i den flytande honungen, vilken därefter placeras i kylrum.

Log in with your credentials

Forgot your details?