Vi är störst i Sverige på fast svensk honung

Svensk Landskapshonung är en ekonomisk förening, idag bestående av tio av de större yrkesbiodlarna i landet. Föreningen bildades 1990 med målsättningen att leverera honung direkt till livsmedelskedjorna utan mellanhänder, året om.

 

Från en blygsam start har årsvolymen ökat, för att nu omfatta närmare två hundra ton svensk honung per säsong. Genom att vi samarbetar i en ekonomisk förening kan vi erbjuda leveranser hela året om.

 

Den levererade honungen kommer till allra största delen från medlemmarnas egna biodlingar, vars storlek varierar mellan 200 till 1000 bisamhällen. Några medlemmar köper även in honung från lokala biodlare för att säkerhetsställa årsvolymen.

Vi levererar i hela landet

Vi finns i hela landet där det går att få hyggliga honungsskördar, från Kalmar i söder upp till mellersta Norrland. Våra företag är olika, allt efter de lokala förutsättningarna, gemensamt är dock kvalitetskraven och vår strävan att bevara honungens fina arom ända fram till konsumentens bord.

 

Rätt behandlad honung är en delikatess som uppskattas av alla kunder.
Honungsälskarna, vilka är mycket trogna sin leverantör, vill gärna se den egna favoritbiodlarens honung på bordet år efter år.

 

Honungen kylförvaras från skörd fram till leverans för att kvaliteten skall bibehållas. Tappning på burk sker i den takt som den regionala distributionsenheten beställer. Detta ger oss bra kontroll på att honungsburkarna som når butik alltid innehåller nytappad kvalitetshonung.

Honung – inte samma smak över hela landet 

Slättbygdens ljusa honung har en mild smak med inslag av många spännande blommor. Skogsbygdens honung är mörkare och har kraftigare smak. Ofta innehåller den en del ljunghonung, vilket ger den dess karakteristiska smak och gyllene färg.

 

De här skillnaderna uppskattar många konsumenter, därför anger våra etiketter varifrån honungen kommer, t.ex. från Småland, Öland, Gotland, Dalsland, Värmland, Östergötland, Mälardalen eller Ångermanland. Många positiva telefonsamtal styrker vår uppfattning att detta är en viktig kvalitetsaspekt.

Endast svensk honung!

Landskapshonungen skördas och tappas på burk av svenska yrkesbiodlare. Våra medlemmar har valt att endast arbeta med svensk honung, vi tycker den honungen blir bäst, dessutom ger biodling i Sverige en rikare blomning och fruktskörd i Sverige. Ett gemensamt kvalitetssystem, baserat på myndigheters och konsumenters krav på svenska livsmedel, är under fortlöpande utveckling.